EPEC-Pediatrics Train the Trainer Workshop

Education in Palliative and End-of-life Care (EPEC) Pediatrics ROME, October 19-20, 2024 – ROMA SCOUT CENTER - Largo dello Scautismo, 1



TOGETHER FOR A BETTER TODAY.



Pediatrics

Day 1

Start Time	End Time	Duration	Title	Presenter
08.30	09.30	60 min	Welcome, Announcements	
09.30	10.00	30 min	EPEC-Pediatrics Train-the-Trainer	Justin Baker, MD
			Introduction "You are here to learn how	
			to <u>teach</u> Pediatric Palliative Care"	
10.00	10.30	30 min	COFFEE BREAK	
10.30	11.30	60 min	"Attitude, Knowledge & Skill" Teaching	Stefan Friedrichsdorf, MD
			Through Interactive Lecture (Module 23)	
11.30	11.35	5 min	BREAK	
11.35	12.35	60 min	BREAKOUT SESSION:	Room 1: Joanne Wolfe,
			Teaching with EPEC-Pediatrics in the	MD
			face-to-face or Zoom setting: Case	Room 2: Ross Drake, MD
			Studies & Role Play (Module 9)	Room 3: Justin Baker, MD
12.35	13.35	60 min	Lunch	
13.35	14.35	60 min	What is Pediatric Palliative Care and	Joanne Wolfe, MD
			Why Does it Matter? (Module 1)	
14.35	14.40	5 min	BREAK	
14.40	15.40	60 min	BREAKOUT SESSION:	Room 1: Julia Downing, RN
			Self-care for Professionals (Module 5)	Room 2: Elizabeth
				Seashore, MD
				Room 3: Alexis Morvant,
15.40	15.55	15 min	COFFEE BREAK	MD
15.55	16.55	60 min	BREAKOUT SESSION:	Room 1: Joe El Khoury, MD
10.00	10.00		Management of Respiratory Symptoms	Room 2: Ross Drake, MD
			(Module 16)	Room 3: Elizabeth
			(Seashore, MD
16.45	17.15	30 min	"Planning your next Educational	Joanne Wolfe, MD, Justin
			Session" Part 1 (Introduction) +	Baker, MD & Stefan
			Homework	Friedrichsdorf, MD
17.15	18.15	60 min	Build Your Teaching Mascot - Social	
			Mixer	





Day 2

Start Time	End Time	Duration	Title	Presenter
08.30	08.45	15 min	Reflections & Teachback	
08.45	09.45	60 min	Methadone in Pediatrics (Module 24)	Stefan Friedrichsdorf, MD
09.45	10.45	60 min	BREAKOUT SESSION: Multimodal Analgesia (Module 10)	Room 1: Elizabeth Seashore, MD Room 2: Joe El Khoury, MD Room 3: Ross Drake, MD
10.45	11.00	15 min	COFFEE BREAK	
11.00	12.00	60 min	BREAKOUT SESSION: Caring for the Imminently Dying Child and Their Family (Module 20)	Room 1: Alexis Morvant, MD Room 2: Julia Downing, RN & Elizabeth Seashore, MD Room 3: Joanne Wolfe, MD
12.00	13.00	60 min	LUNCH	
13.00	14.00	60 min	Neuropathic Pain Management and Adjuvant Analgesia (Module 12)	Justin Baker, MD
14.00	15.00	60 min	BREAKOUT SESSION: Communication and Planning (Module 7) – Part 1	Room 1: Elizabeth Seashore, MD & Ross Drake, MD Room 2: Joe El Khoury, MD, Alexis Morvant & Joanne Wolfe Room 3: Julia Downing, RN & Justin Baker, MD
15.00	15.15	15 min	COFFEE BREAK	
15.15	16.15	60 min	BREAKOUT SESSION: Communication and Planning (Module 7) – Part 2	Room 1: Elizabeth Seashore, MD & Ross Drake, MD Room 2: Joe El Khoury, MD, Alexis Morvant & Joanne Wolfe Room 3: Julia Downing, RN & Justin Baker, MD
16.15	17.00	45 min	From "Hook, Attitude, Knowledge, and Skill": Planning your next Educational Session	Joanne Wolfe, MD, Justin Baker, MD & Stefan Friedrichsdorf, MD
17.00	17.30	30 min	Teach-Back, next steps and Farewell	